tisdag 2 augusti 2011

Tack och hej!

Idag bestämde jag mig för att ta tag i saker och ting (bokstavligt talat). Jag har alltid varit intresserad av shopping samtidigt som jag är högt medveten om att vi i väst överkonsumerar och tär på jordens resurser. Om alla skulle konsumera som oss skulle det behövas ett par jordklot till och det är svårt att motivera varför det skulle behövas. Jag har gjort det vid ett tillfälle tidigare och nu skall jag göra det igen: Året ut skall jag ge upp konsumering av varor i förstahand med några undantag. Dessa gäller mat (givetvis), hygienprodukter och underkläder.

Bland annat för att spara lite på jordens resurser, men inte bara därför. Kanske mest för att jag själv skall få en mer sund inställning till shopping och inte bara utan att tänka efter gå in i närmaste butik och köpa mig ett par nya skor eller ett par nya byxor. Dessutom badar jag i kläder och gjejer och behöver egentligen inte en pryl till. Men jag kommer tillåta mig att handla, men bara 2nd hand. Loppisar, blocket och tradera kommer bli ännu hetare tillhåll för mig framöver alltså.

Dock är det så klart så att konsumtion behövs för att upprätthålla välfärden och för att jobben skall kunna skapas och finnas kvar, men vi kan nog alla tänka över våra konsumtionsbeteenden. Givetvis kommer jag inte sluta handla för all framtid, men jag ser detta som ett steg mot en mer medveten Josefin. Man kan säga att jag startar med en rejäl detox för att sedan när jag börjar handla nytt igen försöka bli mer klimatsmart och medveten genom att i större grad välja kvalitet framför kvantitet, mer etiskt framför oetiskt och nödvädnigheter framför onödiga grejer. Att inte bara köpa det jag känner för för stunden. Det har jag gjort så mycket redan, och ofta har jag ångrat mig efteråt. Ofta går pengarna på 2nd hand till välgörenhet och då behöver man inte känna ånger över att ha handlat i onödan. Bara att ge tillbaka och så kan prylen inbringa ännu mer till nämnda ändamål.

Vad jag försöker säga är nog att jag tror det kommer att bli en intressant höst och att det dessutom kommer bli mycket kul. Häng gärna på om du vill!

Ps. Detta inlägg är inte till för att skapa dåliga samveten eller för att moralisera. En sådan tråkmåns vill jag inte vara. Jag vill helt enkelt inspirera och peppa dig som också funderar i dessa banor. Läs alltså och begrunda och gör sen som du vill.

1 kommentar:

  1. Vad roligt att vi tänker så lika och vill ta tag i vårt egna beteende!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...